برنامه استارت آپ ویزای کانادا در تاریخ 1 آپریل 2013 به عنوان یک برنامه آزمایشی (Pilot Program) آغاز به کار کرد و با توجه به فیدبک های مثبتی که دریافت شد، در تاریخ 13 آپریل 2018 یعنی 5 سال و 12 روز بعد به یک برنامه دائمی اقامت دائم کانادا (Permanent Residence Pathway for Canada) تبدیل شد. این برنامه در واقع برای جذب کارآفرینان خارجی که دارای نوآوری و خلاقیت در بیزینس هستند طراحی شده و هدف آن کمک کردن به نیازهای جدید اقتصاد کاناداست و به این دسته از افراد که به طور فعال فرصت های سرمایه گذاری در کانادا را دنبال می کنند اجازه می دهد تا نه تنها بیزینس و ایده خود را به مارکت آمریکای شمالی منتقل کنند، بلکه خود و خانواده شان موفق به دریافت اقامت دائم کانادا و پس از 3 سال، شهروندی و پاسپورت کانادا شوند.
استارت آپ ویزا پس از بسته شدن برنامه کارآفرینی دولت فدرال کانادا (Federal Entrepreneur Program) آغاز به کار کرد و بررسی های اولیه نشان می داد که با وجود اینکه تعداد درخواست های کمتری از آن برنامه دریافت کرد، اما سرمایه انسانی بیشتری از نظر شرایط سنی، تحصیلات و سطح زبان را به کانادا آورد. اما شاید آنچه در میان متقاضیان ایرانی بیش از هر چیز باعث افزایش شدید محبوبیت این برنامه در طی سال های 2019 به بعد شد، دو عامل اصلی بودند:
دو نکته فوق، باعث افزایش چشمگیر درخواست متقاضیان ایرانی برای شرکت در این برنامه شد و ایران به یکی از 5 کشور دارای بالاترین رتبه از نظر تعداد درخواست ها تبدیل شد.
به صورت کلی دو دسته از متقاضیان قابلیت اقدام از طریق برنامه استارت آپ ویزا را دارند. دسته اول متقاضیانی هستند که خودشان صاحب یک ایده ی تجاری خلاقانه و قوی هستند که دارای ویژگی های مورد نظر برای برنامه استارت آپ ویزای کاناداست:
دسته دوم متقاضیانی هستند که خودشان صاحب ایده نیستند اما از رزومه و توانایی های مناسبی برخوردارند که آنها را واجد شرایط اضافه شدن به کادر فنی پروژه های استارت آپ می نماید. از آنجائیکه استارت آپ اساساً یک حرکت تیمی و با مشارکت متخصصین مختلف با توانایی های متفاوت است، شما می توانید به عنوان عضو فنی به یک پروژه استارت آپ بپیوندید و تجربه وتخصص خود را در جهت رشد و توسعه آن بکار بگیرید.
پس از طی کردن مراحل اولیه شکل گیری تیم واجد شرایط و مناسب، آموزش ها و جهت دهی ها صورت می گیرند و سپس تلاش ها به سمت مذاکره با ارگان های صادر کننده نامه حمایت متمایل می شود. در تاریخ انتشار این مطلب 81 سازمان مورد تائید اداره مهاجرت کانادا برای صدور نامه حمایت هستند که از این تعداد 26 ارگان Venture Capitalist، 6 ارگان Angel Investor و 49 سازمان Business Incubator هستند. پس از جلب همکاری یکی از این سازمان ها، نامه حمایت استارت آپ (Letter of Support) صادر می شود. با داشتن این نامه می توان درخواست های اقامت دائم را ارسال نمود. در ادامه متقاضیان بایستی به تلاش در جهت شکل گیری و رشد بیزینس ادامه دهند تا پروسه بررسی درخواست طی شود و به اقامت دائم کانادا برسند.
مانند خیلی از برنامه های مهاجرتی دیگر، استارت آپ ویزا پیش از سال 2021 تنها به صورت کاغذی قابل اقدام بود به این معنا که ارسال درخواست ها تنها از طریق پستی و به صورت فیزیکی امکانپذیر بود. این خود یکی از دلایل مهمی بود که به ایجاد شدن تاخیرهای خیلی زیاد در بررسی این پرونده ها در فاصله سال های 2020 تا 2022 دامن زد. پرونده های کاغذی در این بازه زمانی توسط اداره مهاجرت دریافت می شدند اما به دلیل محدودیت ها، تعطیلی ها و عدم یا کاهش حضور نیروهای انسانی که مسئول دسته بندی و بررسی این پرونده ها بودند، تعداد پرونده های عقب افتاده (backlog) به شکل فزاینده ای بالا رفت. بررسی متوسط پرونده های اقامت دائم استارت آپ ویزا پیش از پندمیک حدوداً 12 تا 18 ماه بود اما پس از پندمیک تدریجاً بالاتر و بالاتر رفت و به بیشتر از 30 ماه رسید.
از آنجائیکه تعداد درخواست های ارسال شده استارت آپ ویزا از سال 2020 افزایش چشمگیری پیدا کرد، اما ظرفیت بررسی آنها توسط اداره مهاجرت به دلایل مختلف منجمله پندمیک کرونا به شدت محدود شد، تعداد پرونده های بررسی نشده افزایش پیدا کرد و زمان متوسط بررسی این درخواست ها بالا رفت. در نتیجه اداره مهاجرت کانادا با هدف کاهش این زمان های بررسی و برگشتن به استاندارد (Service Standard) تصمیم چالش برانگیزی گرفت و دست به اعمال تغییری بزرگ زد.
طبق اعلام اداره مهاجرت کانادا، از تاریخ 30 آپریل به بعد، ارگان های صادر کننده نامه حمایت استارت آپ تنها می توانند از 10 پروژه در هر سال میلادی حمایت کنند. بخش دیگر از تغییرات اعلام شده در خصوص اولویت بندی یک سری از سازمان ها برای بررسی سریعتر درخواست ها بود.
آنچه در فاصله حدود 5 هفته از تغییر اعمال شده دریافته ایم این است که تعدادی تغییرات از سوی سازمان های صادر کننده نامه حمایت استارت آپ در حال رخ دادن است. البته این نکته حاثز اهمیت است که این موضوع همچنان موضوع بحث می باشد و خیلی از جوانب آن هنوز نهایی نشده اند و با گذشت زمان شفاف تر خواهند شد. اما، نکات زیر به چشم می آیند:
الزاماً خیر. همچنان این برنامه فعال و باز است و متقاضیانی که صاحب ایده های قوی و یا رزومه های فنی، تخصصی یا مدیریتی پرباری هستند می توانند از طریق این مسیر که اکنون تنها مسیر سرمایه گذاری فدرال کاناداست به اقامت دائم برسند. به این نکته نیز باید توجه نمود که 81 سازمان مورد تائید اداره مهاجرت کانادا می توانند از بیش از 800 پروژه در هر سال میلادی حمایت کنند که این بخوبی نشان می دهد همچنان فرصت های مناسبی برای اقدام از این طریق در دسترس است.
همچنان مانند قبل نظر و تجربه ما از انجام بیش از 40 پروژه مختلف استارت آپ ویزای کانادا این است که 3 شرط اصلی میزان موفقیت شما در این مسیر را تعیین می کند:
ما در شرکت مهاجرتی پل از سال 2019 بر روی پروژه های استارت آپ مختلف از زمینه های پزشکی، مهندسی، کشاورزی و ... فعالیت نموده ایم و تیم های متعددی را به اقامت دائم کانادا رسانده ایم. با تجربه بیش از 5 سال فعالیت در حوزه استارت آپ ویزای کانادا، ارتباطات مناسبی با شرکت های مشاور تجاری کانادایی و نیز ارگان های صادر کننده نامه حمایت ایجاد نموده ایم و این زمینه ساز ایجاد فرصت های فوق العاده ای جهت شرکت در این برنامه گردیده است. با وجود محدودیت های جدید و افزایش ناگهانی هزینه های مورد درخواست ارگان های مورد تائید اداره مهاجرت کانادا، موفق شده ایم هزینه رقابتی را برای موکلین شرکت پل بدست آورده و مسیر فعالیت تجاری حرفه ای آنها در این برنامه مهاجرتی را هموار کنیم.
در حال حاضر، فرصت استثنایی تکمیل کادر فنی پروژه های استارت آپ در زمینه های زیر فراهم می باشد:
در صورتی که تحصیلات یا سوابق کاری در یکی از زمینه های فوق دارید می توانید با کارشناسان شرکت پل تماس بگیرید تا رزومه شما را بررسی نمایند و امکان اضافه شدن شما به کادر فنی پروژه های استارت آپ فعلی شرکت پل را به شما اعلام نمایند.
چهار زمینه شغلی ذکر شده صرفاً در رابطه با پروژه های باز فعلی شرکت پل هستند که در آستانه تکمیل کادر فنی و دریافت نامه حمایت هستند. در آینده نزدیک پروژه های جدیدی برای سایر موکلین شرکت پل موفق به دریافت سهمیه نامه حمایت می شوند و امکان اقدام وجود خواهد داشت. زمینه هایی که به صورت کلی بیشترین شانس را برای متقاضیان ایجاد می کنند عبارتند از:
شما می توانید از جلسات مشاوره با بردیا صنعتی "مشاور رسمی و قانونی شرکت پل" استفاده نمائید تا شرایطتان بررسی شود و به سوالاتتان پاسخ داده شود. جهت رزرو وقت مشاوره می توانید از طریق راه های زیر با ما تماس بگیرید.
برنامه های مهاجرتی کانادا را با شرکت مهاجرتی پُل (eCanada سابق) دنبال نمائید.
بردیا صنعتی (مشاور رسمی مهاجرت به کانادا با شماره عضویت R530661)